Vår bee Sanctuary. Djupt inne i glest befolkade skog i Sverige.

Vårt mål: En hållbar, bi bevarande zon. En sjukdomsfria, insektsfria, ogräsmedel fritt, bi fristad.

Vi utvecklar en Honey Bee Conservation Zone.

Vi har våra bin  i  vackra områden i norra Värmland och södra Dalarna i Sverige. I dagsläget har vi ca 80 bisamhällen som är fria från sjukdom och bor i ett fantastiskt skogsområde som är fri från kemikalier, tung trafik och negativa effekter av mono-jordbruk. Det enda jordbruk som sker lokalt hållbart skogsbruk.

Vår grundidé är att göra detta till ett skyddat område där bin kan göra vad de gör bäst: pollinerar och göra högkvalitativ honung är bra för dem och för folket, utan rädsla för intrång av någon av de variabler som vi vet kan förhindra bin från blomstrande. Vi är mer än bara certifierade ekologiska biodlare, eftersom vi önskar våra bin att stanna skyddas, och att utvidga detta skydd till andra. Vi söker en väg framåt för att göra detta till en verklighet.

Vi fokuserar på utvecklingen av naturligt, friska, nya bisamhällen som kommer från en mångsidig genpool av den nordiska bi. Vi strävar efter att ge bina ett naturligt och hälsosamt liv, inte bara för vår egen produktion av honung, men också så att vi kan göra mer hälsosamma, glada bee samhällen tillgängligt för befintliga naturliga biodlare eller för personer som vill bli naturliga biodlare och vill börja med det bästa. Honungen av våra bin producerar är så bra; att Jag tror ärligt talat det är den bästa honungen jag någonsin har ätit. Jag tvivlar på  du har ätit bättre!

Hur vi hamnade här

Min far hade bin i norra England. Jag är en semi-pensionerad snickare. Min fru, som hjälper och stöttar mig i allt detta, är en Karate instruktör driver också en terapeutisk och sport skada klinik och är en mamma till vår 3-åriga son. Vi startade denna satsning i norra Sverige, 60 km från polcirkeln.

4- bikupa-Mars2012_tn

Vi har gjort vår hemläxa med utbildning och support av en generös lokala professionella biodlare och en lokal jordbrukskonsultbyrå, och sedan ställa in “Svenska Arctic Honey”. De första skördarna var bra och vi hade mycket entusiastiskt stöd från lokalbefolkningen.  Det såg ut som att vi skulle nå vårt mål för lönsamhet under 4 år. Då slog vädret. 2012 var den sämsta honungsskörden så långt som de gamla biodlare kunde minnas. På grund av exceptionella regn och lite sol, så fick vi i genomsnitt 3 kg per bisamhället,  mot en normal förväntad avkastning på 25 kg per samhället i regionen. Året därpå var knappast något bättre! Många biodlare förlorat alla sina bin, även om vi inte gjorde det, genom omsorgsfulla förvaltning. Midnattsolensland har, i modern tid  producerat bra skördar av honung med en intenstiv kort sommar 24 timmars solsken, men frånvaron av att solen under två år i rad var mot oss!

För att ge våra bin en bättre miljö, var vi tvungna att flytta söderut där sommaren är längre. Vi fortsatte att stödja våra bin från andra jobb medans vi letade efter rätt platsen och då vi mirakulöst erbjöds huset där vi bor nu, i Gustavsfors, Värmland, som befinner sig i en miljö som är perfekt för bin. Detta är en fantastisk skogsområde som är helt fri från kemikalier, tät trafik och biverkningar av mono-jordbruk.

Vi använde våra sista besparingar för att förflytta 50 + bee samhällen, alla biet och honung utrustning, vårt hem och våra sedan 18 månader gammal baby. En 20 timmars kontinuerlig enhet resa ett flertal gånger i en hyra lastbil. Vi var igång igen i juni 2014.