Vi vill särskilt framhålla att vi är glada och tacksamma över att vi hamnade i Gustavsfors. Här är nämligen en unik miljö för våra bin att arbeta i. Detta av flera orsaker.

Här kommer några rader från oss i företaget Swedish Forest Honey. Vi vill särskilt framhålla att vi är glada och tacksamma över att vi hamnade i Gustavsfors.
Här är nämligen en unik miljö för våra bin att arbeta i.
Detta av flera orsaker.
Honungen som kommer från växter som hallon, lingon och ljung har hög kvalitet och blir mer och mer eftertraktad av konsumenterna.
Men det finns fler positiva saker.
Här finns inte den för bina förödande sjukdomen varroa som ställer till mycket elände för biodlarna i stora delar av vårt land.
Gustavsfors med grannbyar ligger än så länge isolerade från denna farsot och vi hoppas att så ska förbli. Vi har bisamhällen i Gustavsfors, Laggåsen, Uvanå och en rad byar på andra sidan länsgränsen, Tyngsjö, Barktorp och Andersviksberg.
Det kan inte bli bättre.
I detta område försöker vi nu skapa ett hem för det nordiska biet som för ett antal år sedan var nära att dö ut.
Vi har fått bidrottningar från Norrland och nu senast från Lurö i Vänern. Alla ingående i projektet Nordbi som arbetar intensivt med att rädda det mörka nordiska biet. Dessa tillskott ska utveckla vår egen stam.
Vi är mer än tacksamma över allt stöd vi fått i Gustavsfors med grannbyar. Det inspirerar oss.
Det enda hotet vi kan se nu att det kommer in andra bin utifrån som drar med sig varroasmittan eller blandar ut var nordiska ras.
Vi har givetvis inget emot att andra skaffar sig bisamhällen. Men vi har innerlig önskan att i så fall folk kontaktar oss. Vi kan bistå med både bin, kunskap och annan hjälp.
För som sagt här finns ett unikt område för biodling och det nordiska biet.
Än en gång:
Vi tackar för allt ert stöd.
Peter och Franceska.
www.thebeezone.org